Alla organismer lämnar spår i form av DNA-fragment som sprids i omgivningen och dessa går att extrahera och analysera. Genom vattenprover kan vi ta reda på vilka arter som finns och är vanliga i ett vatten. Tekniken kallas miljö-DNA eller eDNA (från engelskans environmental DNA) och är nu en fullt fungerande inventeringsmetodik efter de senaste årens framsteg.
AquaBiota har goda resultat från fler än 20 projekt i Sverige där vi inventerat hela artrikedomen av fisk och groddjur utifrån vattenprover tagna i sjöar, vattendrag och havsmiljö. Resultaten från studierna av fisksamhällen visar en artrikedom som inte kan fångas med någon av de traditionella inventeringsmetoderna (provfiske/elfiske). Vi har även framgångsrikt inventerat artsammansättningen av målarmusslor (stormusslor)och däggdjur med eDNA. Tillförlitligheten är mycket god och detektionsgraden är högre än i konventionella metoder. Kvalitetsaspekterna följs upp kontinuerligt och alla slutförda projekt har hållit mycket hög kvalitet.
Utvecklingen inom fältet går mycket snabbt och vi deltar aktivt i forskningen och utvecklar metoder tillsammans med några av de andra ledande internationella aktörerna inom fältet. För närvarande håller vi på att kvalitetssäkra metoder för att analysera individer av lodjur och isbjörn utifrån snöspår.
Läs mer…
- Så här fungerar eDNA-provtagning
- Dessa eDNA tjänster erbjuder vi idag
- eDNA – exempel på arter som vi detekterat i Sverige

Exempel på provtagna platser I Sverige under 2018-2019 (röda punkter) samt ett urval av representativa arter som identifierats med hjälp av flerartsanalyser. Kompletta samhällen av djurgrupper (t ex fisk, groddjur, stormusslor) har identifierats på alla provtagna platser.