• Tjänster
  • Projekt
  • Publikationer
    • Rapporter
    • Vetenskapliga artiklar
  • AquaBiota Twitter
  • Om oss
  • Nyhetsbrev
  • Medarbetare
  • Jobba hos oss
  • Kontakt
  • Svenska
  • Engelska

AquaBiota

Välkommen till AquaBiota!

  • Om oss
  • Nyhetsbrev
  • Medarbetare
  • Jobba hos oss
  • Kontakt
  • Svenska
  • Engelska
  • Tjänster
  • Projekt
  • Publikationer
    • Rapporter
    • Vetenskapliga artiklar
  • AquaBiota Twitter

Nya metoder ökar kunskap om Östersjön och klimatförändringar

2019-02-13 AquaBiota

En ny artikel visar hur vi genom att kombinera experiment och utbredningsmodellering får bättre kunskap om hur Östersjöns organismer kommer att svara på klimatförändringar.

Prediktioner av arters utbredning baseras oftast på statistiska analyser av förhållandet mellan artdata och olika miljövariabler. För en nulägesbild är detta oftast tillräckligt, men för att till exempel kunna modellera arters utbredning under framtida klimatförhållanden behöver modellerna också ta hänsyn till fysiologiska begränsningar och interaktioner med andra arter.

I denna studie har vi integrerat undersöknings- och experimentdata med ekologisk teori på ett sätt som gör det möjligt för oss att modellera både fysiska toleransgränser för arter och deras inneboende naturliga variation i ett regionalt perspektiv. På så sätt förbättrar vi tillförlitligheten hos modeller över artutbredning under framtida klimatförhållanden.

Som fallstudie användes blåstång, Fucus vesiculosus, och associerade betande kräftdjur, tånggråsuggan Idotea balthica. Vi visar här hur minskad salthalt och ökad temperatur under framtida klimatförhållanden gör att förekomsten och biomassan hos dessa viktiga arter minskar. Studien visar också att minskningen av betande organismer är kopplad till minskning av blåstång.

Rumslig modellering och experimentell biologi har traditionellt sett betraktats som separata fält, men starkare koppling mellan dessa discipliner kan förbättra modeller över arters utbredning under framtida klimat. Genom att införliva kunskap från experiment i modellerna blir det lättare att identifiera orsakssamband och vi kan därigenom bättre förutse förändringar i ekosystemstruktur och -funktion under framtida klimatförhållanden, vilka inte nödvändigtvis syns i prognoser baserade på enbart på fysiska variabler.

Artikeln nås i sin helhet via länken nedan:
Kotta, J., Vanhatalo, J., Jänes, H., Orav-Kotta, H., Rugiu, L., Jormalainen, V., Bobsien, I., Viitasalo, M., Virtanen, E., Nyström Sandman, A., Isaeus, M., Leidenberger, S., Jonsson, P. R., Johannesson, K. 2019: Integrating experimental and distribution data to predict future species patterns. Scientific Reports 9:1821.

Arkiverad under: Forskning, Ingen

Kontaktpersoner


Antonia Nyström Sandman
Ledning, Fil. Dr. Marin ekologi
antonia.sandman@aquabiota.se
Telefon: 0852230252
Mobil: 0706330366

Mer info


Martin Isæus
VD, Fil. Dr. Marin ekologi
martin.isaeus@aquabiota.se
Telefon: 0852230241
Mobil: 0704412529

Mer info

Nyheter

Marin grön infrastruktur i kortversion

aug 14

Forskningsprojektet Imagine har undersökt olika … Läs mer »

Marin grön infrastruktur i ny rapport

jun 22

Forskningsprojektet Imagine, om förvaltning av … Läs mer »

Årets fältsäsong är igång

jun 22

Årets fältsäsong är igång och marinbiologer från … Läs mer »

Jämförelse mellan traditionellt provfiske och eDNA för inventering av kustfisk

jun 17

På uppdrag av Länsstyrelsen i Blekinge län har … Läs mer »

AquaBiota har semesterstängt v 28-30

jun 16

AquaBiota tar semester och kontoret är stängt v … Läs mer »

AquaBiota flyttar till ny adress

jun 16

I slutet av september kommer AquaBiota flytta från … Läs mer »

Se alla inlägg »

NYHETSBREV

Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Några gånger per år skickar AquaBiota ut ett nyhetsbrev med aktuell information om vår verksamhet och utvalda externa händelser.

KONTAKT

08 - 522 302 40
info@aquabiota.se

AquaBiota Water Research ABWR AB
Sveavägen 159
113 46 Stockholm

UTVÄRDERING KREDITVÄRDIGHET

Copyright © 2021 AquaBiota · An iGoMoon Website · Logga in

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta.