Kan storskalig utbyggnad av vindkraft till havs vara ekologisk hållbar? AquaBiota har i tidigare studier kunna konstatera att påverkan kan variera stort beroende på var man bygger vindkraftsparker, vilken teknik som används, och vilka marina organismer som finns i närmiljön.
Inom det treåriga forskningsprojektet Marin Medvind – Underlag för storskalig hållbar vindkraft till havs kommer vi att syntetisera information om hur berörda arter och habitat påverkas för att storskaligt kunna simulera ekologiska effekter för olika utbyggnads- och konstruktionsalternativ baserat på lämpliga platser för vindkraft. En kartläggning och analys av relevant lagstiftning samt praxis relaterade till miljöpåverkan av havsbaserad vindkraft tillämpliga vid planering och tillståndsgivning kommer utföras och relateras till kartläggningen av arter och habitat. Detta blir ett vetenskapligt väl underbyggt material som är tänkt att både kunna användas för fysisk planering, tillståndsansökningar och bedömningen av dem. Kartunderlagen kommer att täcka hela Sveriges östra och södra farvatten.
Projektet är ett samarbete mellan AquaBiota Water Research och Juridiska institutionen vid Stockholms universitet. Det finansieras av Energimyndigheten och är en del av forskningsprogrammet Vindval.
Industrins preferenser för vindkraft till havs
För att kunna ta fram ett planeringsunderlag för havsbaserad vindkraft i Svenska havsområden behöver vi känna till kriterier som industrin använder för att välja ut intressanta områden för vindkraft till havs. Vi är tacksamma om företrädare för olika vindkraftsprojektörer vill fylla i enkäten nedan, helst under november. Det är också viktigt för projektörerna eftersom deras preferenser påverkar de planeringsunderlag som vi tar fram.
Enkät industrin MarinMedvind – Utskick
Ta din chans att påverka planeringen genom att fylla i blanketten under november 2019.
Faktablad Vindval Marin MedVind