Storskaliga prediktiva habitatkartor för mer än två miljoner kvadratkilometer europeisk havsbotten togs fram inom projektet EUSeaMap.
EUSeaMap byggde på de framgångsrika INTERREG IIIB-finansierade projekten MESH och BALANCE och strävade efter att förbättra och harmonisera kartor över bottenhabitat i Keltiska sjön, Nordsjön, Östersjön och västra Medelhavet baserat på det europeiska klassificeringssystemet EUNIS. Några av projektets mål var:
revidering och analys av existerande storskaliga marina kartläggningar,
utveckling av gemensam metodologi for storskalig kartering av Europeiska havsbottenhabitat,
introduktion av habitatkartor av bättre kvalitet samt att
demonstrera hur kraven i EU:s marina direktivet annex III kan användas för att karaktärisera den marina miljön.
Ett konsortium bestående av sju partner från fem länder arbetade med utvecklingen av datalager och tröskelvärden under ledning av the Joint Nature Conservation Committee, JNCC i Storbritannien. AquaBiota deltog i projektets samtliga delar och har bland annat tagit fram ett datalager som visar vågexponering (SWM) för samtliga kustområden i Östersjön och Kattegat (se AquaBiota Report 2010:02). Vi leder arbetet med att ta fram tröskelkriterier för olika habitattyper och som ett led i detta arbetar vi med att utveckla ett gemensamt biotopklassificeringssystem för hela Östersjön (”Östersjö-EUNIS”) (se AquaBiota Report 2010:06).
Slutrapporten från EUSeaMap: Cameron, A. & Askew, N. (eds.), 2011: EUSeaMap – Preparatory Action for development and assessment of a European broad-scale seabed habitat map final report.
Projektet finansierades av Europeiska kommissionens generaldirektorat för havsfrågor och fiske med det primära syftet att stödja implementeringen av marina direktivets krav, i synnerhet de så kallade inledande bedömningar som ska utföras av samtliga medlemsländer under 2012. EUSeaMap är en integrerad del i kommissionens förberedande åtgärder för ett europeiskt datanätverk för marina observationer (EMODnet). Naturvårdsverket medfinansierade den svenska medverkan i projektet.